Tällä kertaa pyysimme valtuutetuilta ja varavaltuutetuilta vastauksia vapaa-ajan asukas Heikki Elonheimon esittämiin kysymyksiin.
1. Lidl:iä on pitkään toivottu Virroille. Mikä on oma kantasi asiaan?
2. Miten kaupunki voisi edistää Lidl:in saamista Virroille?
3. Uimahalli on myös ollut toivelistalla pitkään. Millaisena näet mahdollisuuden uimahallin rakentamiseen Virroille?
4. Miten julkista liikennettä itä-länsi-suunnassa Virtain näkökulmasta voidaan parantaa?
5. Killinkosken Wanhan tehtaan miljöö kerää vuosittain tuhansia matkailijoita. Miten kaupunki voi edesauttaa sen kehitystä ja hyödyntää sitä omassa markkinoinnissaan?
Markus Koro, SDP
1. Lidlin tulo Virroille toisi toki piristystä, mutta itse olen kyllä melko tyytyväinen nykyisiinkin elintarvikeliikkeisiin. Tärkeintä olisi, että käyttäisimme nykyisiä paikkakunnan palveluja, jotta ne säilyisivät täällä.
2. Lidlin sijoittumispäätöksiin Virtain kaupungilla on vähäiset vaikutusmahdollisuudet. Yritys tekee ratkaisunsa uusista kauppapaikoista taloudellisten seikkojen perusteella. Kaupunki voi vaikuttaa lähinnä kaavoittamalla sopivia liiketontteja. Entisen Valintatorin tontti voisi olla sopiva Lidlille.
3. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on kuntien perustehtävä. Uiminen on sopiva liikuntamuoto vauvasta vaariin ja mummuun. Kun väestön keski-ikä kohoaa jatkuvasti, on ikääntyvien liikkumiseen kiinnitettävä lisääntyvää huomiota. Myös lasten uimaopetuksen kannalta uimahalli olisi tärkeä. Pelkkien uimahallikuljetusten järjestäminen ei mielestäni ole riittävää terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kannalta.
Pitkään uimahallista on Virroilla keskusteltu, mutta ehkä nyt olisi jo aika ryhtyä konkreettisiin toimenpiteisiin. Itse pitäisin järkevänä sijoittaa uimahalli entisen yläkoulun ja lukion paikalle. Se olisi tällöin lähellä kouluja ja vanhustenhoitolaitoksia. Purkamalla vanha koulu säästettäisiin sen lämmitys- ym. kuluissa.
Halpahan uimahalli ei ole, ja erityisesti sen käyttökustannukset. Säästöä syntyy kuitenkin, jos kuntalaiset pysyvät pitempään terveinä ja hyväkuntoisina.
4. Kuntarajat ylittävän joukkoliikenteen hankinnasta vastaavat Ely-keskukset. Virtain kaupungin tulee vaikuttaa Pirkanmaan Ely-keskukseen ja tuoda esille joukkoliikennetarpeet. Sivistyslautakunta antoikin viime syksynä lausunnon koskien vuosien 2024–2026 joukkoliikennehankintoja. Siinä tuotiin esille muun muassa tarve joukkoliikenteen järjestämiseen Parkanoon sekä Haapamäen-Jyväskylän suuntaan. Linja-autoyhteydet junalle aamuin illoin olisi ihanteellinen ratkaisu.
5. Kaupunkihan vastaa Killinkosken Wanhan tehtaan kunnossapidosta ja tänä vuonna on muun muassa kunnostettu ikkunoita. Käsitykseni mukaan yhteistyö Killinkosken kyläyhdistyksen ja kaupungin välillä toimii melko hyvin. Mutta ei olisi varmaan pahitteeksi osapuolten joskus istua saman pöydän ääreen miettimään, mitä kumpikin osapuoli haluaa.
Kaupunki voisi ehkä tuoda Killinkosken kohteen näkyvämmin esille matkailuesitteissään, vaikkakin ne sieltä nytkin löytyvät.
Anne Haapaniemi, Kok.
1. Tervetuloa vaan mikäs siinä. Terve kilpailu on aina tervetullutta. Ketju itse määrittää ja laskee mihin kannattaisi kauppa sijoittaa. Ostajan tulee toisaalta olla hintatietoinen ja selvillä myös kaupan nykyisistä alennus-, bonus- ja omatuotemerkkikikkailuistaan, että saa sen hyödyn itselleen, jonka mielikuvamarkkinointi lupaa.
2. Kaupunki hoitaa tonttien kaavoituksen markkinapaikalle, jonka yritys näkisi järkeväksi oman toimintansa kannalta.
TE-toimistot palautetaan takaisin kuntien hallinnon alaisuuteen. Tämä tuo mahdollisuuden paremmin hyödyntää paikallisesti työvoiman saatavuutta/sijoittamista paikkakunnalla. Oppisopimuskoulutus tai täsmäkoulutus esimerkiksi saattaisi kiinnostaa yritystä miettiessään sijoittumistaan paikkakunnalle. Ammatillinen koulutus hyötyisi myös paikkakunnalla.
Virroilla iso potentiaali vakiasukkaisiin verrattuna ovat kesäasukkaat. Heidän "kesä" täällä meillä ei ole vain pari-kolme kuukautta, vaan osa asuu täällä pitkin vuotta. Hyödynnetään tämä potentiaali aina myös markkinoinnissa.
3. Hyvä että asia nousee esille. Vaikea sanoa tältä paikalta, onko nyt rahkeita rakentaa uimahallia ja maksaa myös ylläpitokustannuksia. Iso kysymys varmasti myös on, pystyttäisiinkö käyttömaksuilla kustantamaan ylläpito?
Käyttömaksun taso pitää olla kuitenkin jokaisen kuntalaisen kukkarolle sopiva. Uimahallia pystyy käyttämään jokainen kuntalainen iästä riippumatta. Liikkumisen kunnan reuna-alueilta pystytään järjestämään kohtuukustannuksilla. Vesi elementtinä sopii ikään katsomatta erinomaiseksi liikuntavaihtoelementiksi mukaan lukien erilaisten kuntoutustoimenpiteet. Koululaiset ja opiskelijat saisivat hyvän vaihtoehtoliikuntamuodon.
Hyvinvointi on jokaisen omalla vastuulla, mutta me kaikki tarvitsemme välillä tukea. Virroilla kunnan vastuulla oleva hyvinvointitiimi saa minulta tässä kiitokset.
Kesäasukkaat ovat ihan varmasti myös yksi käyttäjäpotentiaali.
4. Rautatien uudelleen käyttöönotto Haapamäki-Virrat-Parkano-Pori. Tämä mahdollistaisi eri risteysasemien kautta liikkumisen poikki Suomen sekä myös etelä-pohjois suuntaan. Iso hanke, mutta täysin varmasti mahdollinen. Laitetaan länsirata tällä kertaa jäihin ja käytetään ne rahat Virtain ja vastaavien kuntien liikenneyhteyksien parantamiseen.
5. Omistaja huolehtii, että rakennukset ympäristöineen pysyvät kunnossa. Killinkosken Wanhan tehtaan miljöön ja toiminnan ovat luoneet ja mahdollistavat vapaaehtoiset kyläyhdistysaktiivit. Kunta hyötyy tästä, saa näkyvyyttä, tuloja ja pysyy niin sanotusti kartalla. Hyvä yhteistyö kyläyhdistyksen ja kunnan toimijoiden välillä edistää myös markkinointia. Kaikkeen tarvitaan rahaa, mutta win-win, eli kaikki voittaa.
Lisää valtuutettujen vastauksia näihin kysymyksiin ensi viikolla.