Keva on myöntänyt tänä vuonna yhteensä 596 000 euroa työkykyjohtamisen kehittämiseen ja työkyvyttömyysriskin vähentämiseen.
Kevan vuosittain jakamaa työelämän kehittämisrahaa sai tänä vuonna kaikkiaan 23 julkisen alan organisaatiota ympäri Suomea.
Pirkanmaan alueelle rahoitusta myönnettiin kaikkiaan 56 000 euroa Virtain kaupungin, Urjalan kunnan sekä Vesilahden kunnan hankkeille. Virtain hankeraha osuus on 10 000 euroa ja aiheena on esihenkilöiden työkyky- ja työhyvinvointijohtaminen uudelle tasolle.
60 kehittämisrahahakemusta
Kehittämisrahahakemuksia tuli Kevaan kevään ja syksyn hakukierroksilla yhteensä 60 kattavasti ympäri Suomea. Hakemusmäärä kasvoi edellisvuodesta.
Kehittämisrahalla tuetaan kunta-alan, hyvinvointialueiden ja kirkon työnantajien mahdollisuutta työelämän kehittämistoimintaan.
Kehittämisrahaa saaneet hankkeet edustavat monipuolisesti Kevan asiakasorganisaatioita. Hakijoiden joukossa oli useita hyvinvointialueita, erikokoisia kuntia, seurakuntia ja kunnallisia osakeyhtiöitä.
– Julkisella alalla on kehittämishalukkuutta talouden haasteista huolimatta. Työkykyjohtamisen ja työkykyprosessien kehittäminen nähdään organisaatioissa strategisena toimintana. Kehittäminen luo omalta osaltaan edellytyksiä laadukkaiden julkisen sektorin palveluiden tuottamiselle, työelämän kehittämisrahan tuoteomistaja, asiakaspäällikkö Eeva-Liisa Nurmi sanoo.
Poissaolot kuormittavat henkilöstöä
Kehittämisrahaa saaneiden organisaatioiden hankkeiden aiheet vaihtelevat strategisesta työkykyjohtamisesta konkreettisten työkykyä tukevien käytäntöjen kehittämiseen.
Ajankohtaisista teemoista esille nousivat muun muassa työyhteisöjen rooli työn ja työprosessien kehittäjänä sekä työurien johtaminen uran eri vaiheissa. Erityisesti nuorten työntekijöiden työurat ja mielen hyvinvoinnin tukeminen painottuivat hankesuunnitelmissa.
Työn henkisen kuormittavuuden hallintaan hankkeissa etsitään keinoja kehittämällä osaamista ja toimintamalleja sekä välineitä kuormituksen tunnistamiseen ja ennakoimiseen.
– Psykososiaalinen ja eettinen kuormitus nousee tietyillä toimialoilla vahvasti esiin ja on selkeä riski työkyvylle. Kuormituksen käsittelyyn rakennettavalla toimintamallilla pyritään vaikuttamaan työntekijöiden työkykyyn ja sairauspoissaoloihin. Toistuvat poissaolot ja niiden pitkittyminen kuormittavat henkilöstöä entisestään, Nurmi toteaa.
Kevan asiakaskentässä halutaan ja tehdään vaikuttavaa kehittämistyötä, jotta meille kaikille tärkeitä julkisia palveluita on saatavissa tulevaisuudessakin.
– Kehittämishankkeissa rakennetaan hyvää työelämää ja tämän tuloksena voidaan saavuttaa myös kustannussäästöjä työkyvyttömyysriskin pienentyessä, sanoo Kevan varatoimitusjohtaja Tapani Hellstén.