Pirkanmaan Ely-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Ilmatar Virrat Oy:n suunnittelemasta Tuuramäen tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.
Sen mukaan jatkosuunnittelussa on esitettävä toimenpiteitä, joilla merkittäviä ympäristövaikutuksia saadaan vähennettyä.
Hankeen myötä alueen maisemakuva muuttuu, kun paikallinen metsätalousmaisema muuttuu voimaloiden rakentamisen myötä energiantuotannon maisemaksi. Yli 300 metriä korkeat voimalat näkyvät laajalle ja muodostavat näkyvän maisemaelementin. Maisemavaikutuksia aiheutuu myös pimeällä punaisista lentoestevaloista ja niiden välkkymisestä.
Maisemavaikutukset ovat suuria etenkin kiinteistöiltä, joilta on näkymä järven yli hankealueen suuntaan. Arvioinnissa tunnistettiin kiinteistö, joka altistuisi yli kahdeksan tunnin vuotuiselle välkkeelle.
Maakotkalla törmäysriski
Yhteysviranomainen toteaa, että maakotka-arvioinnin perusteella selostuksessa esitetyllä tuulivoimasijoittelulla ja voimalakorkeuksilla on sekä yksinään että yhdessä Vermassalon hankkeen kanssa merkittäviä haitallisia vaikutuksia maakotkaan.
Vaikutukset kohdistuvat hankkeiden väliin jäävän kotkareviirin lisäksi Tuuramäen hankealueen pohjoisemmalle reviirille. Hankkeen molemmat vaihtoehdot ylittävät arvioidun törmäysriskin raja-arvot.
Tuulivoiman hankekohtaisessa arvioinnissa raja-arvona tulee soveltaa Metsähallituksen merkittävän riskin raja-arvoa, joka on 0,06 törmäystä vuotta kohden arvioinnissa käytetyn 0,08 törmäyksen sijaan.
Selvityksissä epävarmuuksia
Tuuramäen ja Myyränkankaan hankkeiden kokoluokaltaan mittavimpien hankevaihtoehtojen toteutuessa melusta aiheutuvia yhteisvaikutuksia voi syntyä Kurjenkylän pohjoisosiin hankkeiden väliin jäävälle alueelle.
Selostuksessa esitettyjen mallinnusten perusteella keskiäänitasoja ja pienitaajuisen yhteismelun ohjearvoja ei ylitetä, mutta yhteisvaikutusten arviointiin ja mallinnustulosten tulkintaan liittyy epävarmuuksia.
Lisäksi päätelmässä todetaan, että aurinkopaneelien alle jäisi viitasammakon lisääntymisalueita ja vaikutukset lajiin olisivat selostuksessa esitettyä arviota todennäköisempiä.
Sähkönsiirron osalta yhteysviranomainen pitää tärkeänä, että samalle alueelle suunniteltujen hankkeiden sähkönsiirtoa suunnitellaan kokonaisuutena yhteistyössä lähialueen muiden hankkeiden kanssa.
Perustellussa päätelmässä tuotiin esiin arviointiselostuksen epävarmuuksia ja puutteita erityisesti luontoselvityksiin liittyen. Yhteysviranomainen totesi, että muuttolintuselvityksen päivien määrä on suppea ottaen huomioon sekä ympäristöministeriön ohjeistukset tuulivoiman linnustovaikutusten arvioinnista ja etukäteen tiedossa olevat alueen merkittävät linnustokohteet. Lisäksi suden ydinreviiriselvitys oli selostusaineistossa puutteellinen.
Myös Natura-arviointien katsottiin sisältävän epävarmuuksia Pirjatannevan ja Joutsenjärven osalta.
Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä on luettavissa kokonaisuudessaan ympäristöhallinnon internetsivuilla: www.ymparisto.fi/TuuramaentuulijaaurinkovoimahankeYVA