Valtuutetuille välitettiin loma-asukas Heikki Elonheimon kysymyksiä.
1. Lidl:iä on pitkään toivottu Virroille. Mikä on oma kantasi asiaan?
2. Miten kaupunki voisi edistää Lidl:in saamista Virroille?
3. Uimahalli on myös ollut toivelistalla pitkään. Millaisena näet mahdollisuuden uimahallin rakentamiseen Virroille?
4. Miten julkista liikennettä itä-länsi-suunnassa Virtain näkökulmasta voidaan parantaa?
5. Killinkosken Wanhan tehtaan miljöö kerää vuosittain tuhansia matkailijoita. Miten kaupunki voi edesauttaa sen kehitystä ja hyödyntää sitä omassa markkinoinnissaan?
Sanna Kangas, Virtain valtti
1. Lidl olisi tervetullut Virroille ja toisi lisää tervettä kilpailua kaupan markkinoille. Se olisi myös yksi vetovoimatekijä, sillä nyt virtolaiset käyvät naapuripaikkakunnilla Lidlissä, ja olisi oletettavaa, että liikehdintää olisi toisinkin päin.
2. Kaupungin pitää olla aktiivinen Lidlin suuntaan ja tuoda esiin, miksi Virrat olisi hyvä paikka myymälälle. Raaka fakta on kuitenkin se, että Lidl on kansainvälinen ketju, jolla on omat perusteensa liikepaikkojen perustamiseen esimerkiksi väestöpohjan suhteen. Olemmekohan me Suomessa tällä hetkellä ykkösmarkkina-alue? Mutta ei kannata luovuttaa, vaan olla aktiivisesti yhteydessä ja tiedustella missä mennään.
3. Olisihan uimahalli ihana, itsekin sitä varmasti käyttäisin. Mutta kustannusten näkökulmasta se ei ole tässä hetkessä mahdollinen, valitettavasti. Pakko on ajatella rahapussilla. Kaupungin talouteen on muutenkin tulossa leikkuria talousarvioon ja rahan käyttöä joudutaan miettimään tosi tarkasti ja laskemaan, mihin rahat riittävät. Laskelmat uimahallin rakentamisesta ja ylläpidosta on tehty, eurot eivät yksinkertaisesti riitä.
4. Julkista liikennettä tarvitaan, bussiliikenne on ELY-keskuksen alla. Se vaatii aktiivista vuoropuhelua ELY:n suuntaan yhdessä naapurikuntien kanssa, ja tuoda esiin perusteluja, miksi linja-autovuorot ovat tärkeitä meille.
Ratahankkeesta Porin ja Haapamäen välillä jätettiin viime vuoden puolella lausunto. Itse olen sillä kannalla, että rata otettaisiin uudelleen käyttöön. Puutavaraa liikkuu paljon raiteilla Parkanosta Äänekoskelle, ja nyt se kiertää Tampereen kautta. Teollisuuden puolesta rata olisi hyvin perusteltavissa. Myös Suomen huoltovarmuuden kannalta nykyisessä tilanteessa poikittainen rata olisi tosi tärkeä.
5. Voisiko kaupunki olla mukana Killinkosken kesätapahtumissa markkinoimassa itseään? Ihmisiä kiinnostaa erilaiset asiat, yksi tykkää Killin kirpputorista, toinen Perinnekylästä. Kaupunki voisi nostaa kaikkia kyliä esille tasapuolisesti.
Riitta Mäki, ps.
1. Toivon itsekin Lidliä Virroille, koska käyn Parkanossa tai Seinäjoella kyseisessä kaupassa ja sinne on pitkä matka. Olisin valmis käyttämään Virtain kauppaa, ja moni muu esimerkiksi Ähtäristä ja Alavudelta tekisi samoin, koska siellä ei vielä ole kyseessä olevaa kauppaa.
2. Edistämällä tontin saantia tai täyttämällä tyhjää tilaa, mitä löytyy kyllä tarpeen vaatiessa. Ja kannatan sitä päätöksenteossa.
3. Uimahalli on kallis investointi, varsinkin kun nyt muutamia muita kiinteistöjä ja jäähalli tulee kaupungin huolehdittavaksi. Mutta voitaisiin perustaa talvisin auki oleva maauimala, jossa olisi mahdollisuus myös avantotyyppiseen uintiin, jotain uutta ja extremeä kaivataan. Eivätkä käyttökustannukset olisi niin kalliit. Edistäisin.
4. En ole koskaan ymmärtänyt julkisen liikenteen kulttuuria, toivon ja edistäisin molempia niin pitkittäis- kuin poikittaisliikennettä, junia ja linja-autoja.
5. Ensin Killinkosken tiet kuntoon, että seudulla olisi helpompi liikkua, Lidl, julkinen liikenne mahdollistamaan poikkeamisen vaikka matkan varrella. Tämän jälkeen peruskorjaamaan kiinteistöt, hyvinvointikeskus tai muu houkuttelemaan. Erilaisia kansalaisopiston piirejä, luentotilaa, näyttelyitä ja niin edelleen. Ja uusia, nuoria päätöksentekijöitä kehiin seuraavalle kaudelle mukaan politiikkaan, niin kyllä se siitä käyntiin lähtee.