Meidän torpan pihassa kasvaa vanha vaahtera. En nyt sanoisi, että se on pyhä puu. Se on siinä aina ollut, siinä ovat lapset kukin vuorollaan kiipeilleet, sen oksilla on tuuletettu mattoja. Sen kasvua tuettiin kaatamalla sen juurelle vettä, sen vanhenemista on surtu, kun oksia kuolee. On pihassa muitakin vaahteria, osa istutettuna, osa itse levinneinä. Ne vaan ovat - ei niistä sen kummempaa.
Tämä vanha vaahtera on ollut sillä tavalla ihmeellinen, että syksyisin siihen on tullut suoraan sanoen rumat ruskeat lehdet. Muut puut ja pensaat imevät lehtivihreän lehdistään juuriinsa odottamaan kevättä, jolloin paljastuu niiden ikään kuin oikea väri: keltainen, punainen, oranssi. Luonnossa hehkuu ruska. Lapissa vielä säihkyvämpänä kun siellä myös maan varvut ja puskat saavat väriä.
Tätä meidän vaahteraa on syksyisin moitittu, harmiteltu ja uhkailtukin. Ja ihme tapahtui: kahtena syksynä se on tehnyt loistavat keltaiset lehdet. Eivätkö puut ja muutkin kasvit muka ymmärrä puhetta.
Meillä on torpan pihapiirissä myös etelästä päin tuotu tammi. Pienestä noin kymmensenttisestä alusta on kasvanut toistametrinen jämäkkä poika. En voi oikein kuvitella sitä tyttösenä.
Voimaa sillä jo on. Vaikka se ei vielä kovin paksu olekaan, niin vahvasti se vastustaa, kun sitä taivuttaa. Kun otteen irrottaa, niin se heti oikaisee itsensä pystyyn. On sekin vähän erikoinen: se pudottaa lehtensä vasta keväällä.
Sellaista on kyllä liikkeellä. Kauan sitten istutimme silloisen Lempäälän asuntomme pihaan Karkkilasta tuodun tammen taimen. Karkkilassa tammen taimia on metsät täynnä melkein kuin rikkaruohoja. Siitä on kasvanut jo melkein pihan täyttävä jättiläinen.
On se terhojakin jo silloin tällöin saanut aikaiseksi. Sen nimi on Erkki, sekään ei tiputa syksyllä lehtiään. Torpan pojan nimi taas on Seeti, viimeisen vakinaisen asukkaan mukaan ja muutenkin nimi rimmaa hyvin kun Seeti on tuotu Eestistä.
Kerron vielä yhden puujutun. Kun rakkaani pojalle syntyi poika, niin etsittiin hyvin voiva korkeintaan yksivuotias männyn taimi ja istutettiin se hyvään paikkaan pihapiirissä. Nimekseen se sai tietenkin Martti.
Vuosittain siihen tuli uudet vuosikasvaimet samassa tahdissa Martin syntymäpäiväjuhlien kanssa. Oli hienoa seurata kummankin varttumista.
Sitten yhtenä keväänä ihmeteltiin, mitä Martin männylle oli tapahtunut. Hirvi oli herkutellut latvan ja osan oksista. Voi surku.
Mänty oli raadellun näköinen, mutta vielä hyvin hengissä. Päätettiin katsoa, mitä siitä vielä tulisi. Nyt suojasimme puun verkoilla ja se saikin olla rauhassa. Pari vuotta oli aika kivuliaita, mutta nyt Martin mänty taas kukoistaa.
Uusi latva tai oikeastaan parikin latvaa kurottaa kohti taivasta, oksat ovat pontevia. Kauempaa ei vaurioita enää edes huomaa.
Mitä tästä opimme. Eivätkö puut ja kasvit muka osaa toimia järkevästi. Vaikeudet on tarkoitettu voitettaviksi.
Tapio Eronen
kesävirtolainen,
myös syksyisin ja
keväisin